KANDAHAR - Door een aanslag met een bermbom zijn woensdag in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand 19 inzittenden van een bus omgekomen.

Dat maakte een zegsman van de provincie bekend.

Het gaat om burgers. Onder de doden zijn vrouwen en kinderen, aldus de woordvoerder. Ze waren op weg van de provinciehoofdstad Lashkar Gah naar het district Sangin toen hun voertuig werd getroffen.

De Taliban maken veel gebruik van bermbommen. Volgens VN-cijfers kwamen in de eerste 6 maanden van dit jaar bijna 1500 burgers om in de strijd. De Taliban zou verantwoordelijk zijn voor 80 procent van de burgerdoden.

Heiligdommen

Aanslagen in Afghanistan eisten in twee dagen tijd het leven van bijna 80 mensen. Dinsdag kwamen in Kabul 55 mensen om en in Mazir-i-Sharif nog eens 4, door bomaanslagen op sjiitische heiligdommen.

De Pakistaanse groepering Lashkar-e-Jhangvi al-Alami eiste de verantwoordelijkheid op voor die aanslagen, hoewel de claim niet geverifieerd kon worden. President Hamid Karzai, die zijn bezoek aan Europa onderbrak, zei dat hij gaat overleggen met de regering van Pakistan.