MOSKOU - Oud-president Michael Gorbatsjov van de Sovjet-Unie vindt dat de uitslag van de Russische parlementsverkiezingen van zondag moet worden geschrapt.

Hij wil dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden. Dat heeft Gorbatsjov woensdag gezegd. Tegen de uitslag is veel protest na een reeks meldingen over fraude.

Gorbatsjov was leider van de Sovjet-Unie van 1985 tot 1991. Onder zijn bewind viel de Sovjet-Unie uit elkaar.

Negeren

Gorbatsjov zei dat de overheid de situatie verergert door de publieke opinie te negeren: ''Steeds meer Russen beginnen te geloven dat het geen eerlijke uitslag is.'' De partij Verenigd Rusland van president Vladmir Poetin won zondag de verkiezingen met ruim 49 procent van de stemmen.

Gorbatsjov was president van de Sovjet-Unie van 1990 tot 1991. Onder zijn bewind viel de Sovjet-Unie uit elkaar. Hij wordt zeer gewaardeerd in het Westen, maar geniet weinig respect onder de Russen.

Adviseur

Een belangrijke adviseur van de Russische president Dmitri Medvedev bekritiseert de manier waarop politie en rechtbanken hebben opgetreden tegen demonstraties.

''Ze kunnen simpelweg niet met een dergelijke situatie omgaan'', zei Michail Fedotov, voorzitter van de presidentiële mensenrechtenraad, woensdag tegen staatspersbureau RIA Novosti.

Duizenden aanhangers van de oppositie hebben maandag en dinsdag gedemonstreerd tegen de uitslag van de parlementsverkiezingen van zondag. De betogers beschuldigen de regering van fraude. De politie arresteerde honderden mensen.

Boete

Twee oppositieleiders moeten 2 weken vastzitten. ''Mensen die meedoen aan een niet-toegestane demonstratie kunnen hooguit een boete krijgen. Ze kunnen niet worden vastgehouden'', zei Fedotov.

Sommige arrestanten zouden urenlang zonder voedsel en water zijn vastgehouden. Fedotov noemt dat ''volkomen onaanvaardbaar''.