PEKING - China heeft meer dan 600 mensen opgepakt wegens kinderhandel. De arrestanten zouden behoren tot twee criminele organisaties.

Dit hebben de Chinese autoriteiten woensdag bekendgemaakt. Meer dan 5000 agenten in tien provincies namen deel aan de operatie.

De politie kwam de bendes toevallig op het spoor als gevolg van een verkeersongeval in mei in de zuidwestelijke provincie Sichuan.

Het ''offensief'' tegen de bendes begon 30 november en 178 kinderen zijn uit hun handen gered. Kinderen worden verkocht, ontvoerd en verhandeld in het land waar officieel maar één kind per echtpaar is toegestaan.

Dat heeft tot gevolg dat sommige ouders die geen zoon kunnen krijgen of een tweede kind willen, besluiten een tweede kind te kopen.

Babymeisjes

Babymeisjes worden soms vermoord of verkocht omdat de ouders alleen maar een zoon willen.

De autoriteiten treden al langer hard op tegen de kinderhandel, maar schandalen blijven opduiken. In juli bevrijdde de politie 89 kinderen tijdens een operatie waarbij 389 mensen werden gearresteerd.

En in november wist de politie in de oostelijke provincie Shandong nog een bende op te rollen die baby's kocht van arme families en ze vervolgens doorverkocht. De kinderen brachten tot omgerekend 6000 euro op.