MOSKOU - De Russische politie is dinsdag in het centrum van Moskou slaags geraakt met betogers.

Die probeerden voor de tweede dag op rij een demonstratie te houden uit protest tegen de uitslag van de verkiezingen die zondag plaatshadden. Ten minste 500 mensen zijn gearresteerd, aldus de politie.

Ook in St. Petersburg en Rostov-aan-de-Don werden pogingen gedaan demonstraties op touw te zetten. In St. Petersburg werden zeker tweehonderd personen opgepakt, in Rostov-aan-de-Don werden 25 betogers in de kraag gevat.

Maandag werden de Russische autoriteiten al verrast door grootschalige protesten tegen de verkiezingsuitslag. Betogers menen dat er sprake was van stembusfraude bij de verkiezingen die zondag plaatshadden en duizenden mensen gingen maandagavond de straat op om hun woede kenbaar te maken. De demonstranten scandeerden 'Rusland zonder Poetin!'.

Honderden agenten hebben dinsdag een kordon gelegd rondom het Triomfplein in Moskou, dat naast de belangrijkste boulevard in de hoofdstad ligt.

Opgejaagd

Betogers die zich rond het plein ophielden werden opgejaagd en zeker 250 mensen werden opgepakt, van wie sommigen ruw in politiebusjes werden gesmeten. Onder de gearresteerden was volgens het Russische persbureau Interfax ook de prominente oppositieleider Boris Nemtsov.

Op het Triomfplein waren eerder dinsdag honderden jongemannen bijeen. Sommigen droegen kleding met het embleem van de Jonge Garde, de jeugdafdeling van Verenigd Rusland, de partij van premier Vladimir Poetin en president Dmitri Medvedev.

Monument

Ook de omgeving rond een monument voor de Russische Revolutie van 1905 werd hermetisch afgesloten. Eerder vonden er bij het monument grootschalige protesten plaats.

Verenigd Rusland verloor zondag de absolute meerderheid in de Doema. Toch wist de partij bijna de helft van de zetels te bemachtigen. Velen hebben hun vraagtekens gezet bij de uitslag, maar volgens de Russische autoriteiten is er geen sprake van overtredingen van de kiesregels.

Rellen Rusland