ATHENE - Ultralinkse demonstranten zijn dinsdag op meerdere plaatsen in Griekenland slaags geraakt met de oproerpolitie.

Er waren onder meer ongeregeldheden in Athene, Thessaloniki, Iraklion en Patras. De betogers gooiden stenen en molotovcocktails, sloegen winkelruiten in en zetten afvalbakken in brand. Agenten vuurden traangasgranaten af.

Bij de rellen voor het parlement in Athene raakten zeker 15 mensen gewond. De politie arresteerde ongeveer tien relschoppers.

Het Griekse parlement stemt in de loop van dinsdagavond over de begroting voor 2012. De plannen worden vrijwel zeker aangenomen. Griekenland wil onder meer fors bezuinigen om te voorkomen dat de economie verder afglijdt, maar onder de Grieken is veel verzet. Protesten draaien geregeld uit op rellen.

De betogers herdachten ook de dood van de 15-jarige Alexandros Grigoropoulus exact 3 jaar geleden. Hij werd destijds doodgeschoten toen de politie ingreep tegen stenengooiende jongeren.

De dood van de tiener leidde tot hevige rellen. ''Geld voor de banken, kogels voor de jongeren, 3 jaar na de staatsmoord'', stond dinsdag op één van de spandoeken.

Rellen Athene