DEN HAAG - Rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) hebben dinsdag met spoed opheldering geëist van Libië over het lot van Saif al-Islam Kaddafi.

Tegen die zoon van de inmiddels gedode dictator Muammar Kaddafi heeft het hof in juni een arrestatiebevel uitgevaardigd.

Saif al-Islam Kaddafi werd op 19 november opgepakt, maar is nog steeds niet overgebracht naar Den Haag. De rechters willen van de Libische autoriteiten weten of en wanneer het Noord-Afrikaanse land dat alsnog wil doen.

De griffie van het ICC heeft berichten ontvangen dat Saif al-Islam in afzondering wordt vastgehouden. De rechters van de Kamer van Vooronderzoek in de Libië-zaak willen met spoed weten of dat waar is.

Onderzoek

Ook willen zij dat een door het hof benoemde deskundige de zoon van Kaddafi kan onderzoeken om zijn fysieke en mentale staat van gezondheid te bepalen.

ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo beschuldigt Saif al-Islam van misdaden tijdens het gebruik van massief geweld tegen de burgerbevolking door het inmiddels verdreven Kaddafi-bewind.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten