TOKIO - Ongeveer 150 liter water dat vervuild is met radioactief strontium-90, blijkt te zijn terechtgekomen in de Grote Oceaan bij de Japanse kerncentrale Fukushima I.

Dat heeft de eigenaar van de centrale, het energiebedrijf Tepco, dinsdag gezegd. De onderneming bezweert dat het lek is gedicht en dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.

Bij het nucleaire complex was zondag in totaal 45 ton water met strontium-90 gelekt. De oorzaak daarvan is nog niet bekend. Ongeveer 300 liter kwam in een goot terecht die uitkomt op de oceaan. Ongeveer de helft van dat water blijkt daadwerkelijk de zee te hebben bereikt.

Strontium-90 kan leiden tot ziektes als kanker en tot afwijkingen, vooral aan de botten.

Onbewoonbaar

Fukushima I werd ernstig beschadigd door de aardbeving en de tsunami van 11 maart. De koeling van de kernreactoren viel uit, waardoor de reactorstaven geheel of gedeeltelijk smolten.

De wijde omgeving van de kerncentrale is radioactief besmet en daardoor onbewoonbaar, mogelijk voor tientallen jaren. 'Fukushima' geldt als de grootste kernramp sinds de ontploffing van Tsjernobyl in 1986.