KABUL - Een reeks aanslagen in Afghanistan heeft dinsdag aan tientallen mensen het leven gekost. De meeste doden vielen in de hoofdstad Kabul, waar een sjiitische heiligdom het doelwit was.

Ongeveer 30 mensen stierven en zeker 67 raakten gewond, liet de woordvoerder van de politie weten. Hij verwacht dat het aantal doden zal oplopen.

In de stad Mazar-i-Sharif in het noorden van het Centraal-Aziatische land kwamen zeker vier mensen om. Door de explosie van een bom in de zuidelijke stad Kandahar raakten drie burgers gewond.

In Kabul hadden zich honderden sjiieten verzameld om het Ashurafeest te vieren. Met dat feest, het grootste op de sjiitische kalender, herdenken zij de marteldood van Hussein, de kleinzoon van de profeet Mohammed, bij de Iraakse stad Karbala in 680.

Spanningen

In de tijd dat de in 2001 verdreven radicale Taliban Afghanistan bestuurden, was het feest verboden. Spanningen tussen soennieten en de sjiitische minderheid hebben de geschiedenis van Afghanistan getekend, maar sinds de val van de Taliban zijn er weinig sectarische aanslagen gepleegd.

In Mazar-i-Sharif was ook een sjiitisch heiligdom het doelwit. De aanslag zou zijn gepleegd met een bom aan een fiets. Ook bij de actie in Kandahar werd een vervoermiddel gebruikt: een motorfiets. Daar was geen heiligdom het doelwit.

Nederland

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft  geschokt gereageerd op de aanslagen. Namens de regering brengt hij de condoleances over aan allen die dierbaren hebben verloren, zo liet zijn ministerie weten. ''Dergelijke terroristische acties worden door Nederland ten strengste veroordeeld'', stelde Rosenthal.

Aanslagen Afghanistan (schokkende beelden)