KINSHASA - De president van de de Democratische Republiek Congo, Joseph Kabila (40), lijkt de meeste stemmen te hebben gekregen in de presidentsverkiezingen van afgelopen maandag.

Nadat dinsdagmorgen vroeg de stemmen waren geteld in circa twee derde van de stembureaus, ging Kabila aan kop met 46,4 procent van de getelde stemmen. Zijn belangrijkste rivaal, Etienne Tshisekedi behaalde 36,2 procent volgens de kiescommissie. De oppositie claimt dat er fraude is gepleegd.

Volgens de planning maakt de kiescommissie dinsdag bekend wie er vrijwel zeker de presidentsverkiezingen heeft gewonnen.

Het hoofd van de commissie suggereerde dinsdag echter dat er vertraging kan optreden. Het Hooggerechtshof heeft tot 17 december de tijd de uitslagen te controleren en de winnaar officieel bekend te maken. De inauguratie van de nieuwe president staat 20 december op de agenda.

Kabila is al bijna 11 jaar president van het land dat bijna 70 keer groter is dan ons land en naar schatting 70 miljoen inwoners telt.

De 78-jarige, 'eeuwige' oppositieleider Tshisekedi is populair in de streek van de hoofdstad Kinshasa en heeft laten doorschemeren zijn eventuele verlies niet te accepteren.