AMSTERDAM - Duizenden mensen zijn maandag in Moskou de straat opgegaan om te protesteren tegen premier Vladimir Poetin en diens partij, Verenigd Rusland.

De partij van Poetin behaalde zondag net geen vijftig procent van de stemmen bij de parlementsverkiezingen, maar volgens de oppositie en waarnemers is er gefraudeerd.

Het was een van de grootste betogingen in jaren. De politie heeft een onbekend aantal demonstranten gearresteerd.

Enkele honderden betogers probeerden het kantoor van de kiescommissie in Moskou te bereiken, maar hun werd de pas afgesneden door de oproerpolitie. Die voerde de demonstranten af in bussen.

Naar schatting namen vijfduizend tot tienduizend mensen deel aan het protest. Ze scandeerden 'Rusland zonder Poetin'.

Kox

SP-Eerste Kamerlid Tiny Kox zei maandag na terugkeer uit Rusland dat er op de stembureaus in Rusland veel dingen zijn gebeurd die niet door de beugel kunnen.

Kox stond aan het hoofd van een delegatie van verkiezingswaarnemers van de Raad van Europa die samen met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) 1300 stembureaus observeerde.

Ernstige overtredingen

''Daar waar we de telling meemaakten was in 10 procent van de gevallen sprake van ernstige overtredingen van de regels.''

Het ging volgens hem onder meer om het toevoegen van stembiljetten en hoe werd omgegaan met de lijst van kiezers en de stembiljetten die over waren.

Kox: ''Bij het leegschudden van de stembussen in een stembureau zag ik vier tot vijf keer een stapeltje van tien tot 15 ineengevouwen biljetten met stemmen voor de partij Verenigd Rusland van de Russische premier Vladimir Poetin''.

Kox denkt verder dat de druk die Poetin en president Dmitri Medvedev hebben uitgeoefend om op Verenigd Rusland te stemmen averechts heeft uitgepakt. ''Het is opvallend hoeveel mensen dit keer niet op de partij hebben gestemd.’’