BONN - De wereld zal Afghanistan na de terugtrekking van buitenlandse militairen in 2014 nog zeker 10 jaar steunen.

De Afghaanse president Hamid Karzai beloofde de corruptie in zijn land aan te pakken en democratische hervormingen.

Dat waren maandag de belangrijkste uitkomsten van conferentie over de toekomst van het land in het Duitse Bonn.

Afghanistan moet in 2024 een staat zijn die zelfstandig functioneert en geen hulp meer nodig heeft, aldus de slotverklaring.

Concrete toezeggingen over hulp en de kosten daarvan ontbreken. De steun komt in de vorm van ontwikkelingshulp en veiligheid. Een donorconferentie in 2012 in het Japanse Tokio is bedoeld om daar afspraken over te maken.

Rosenthal

Volgens minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken is het belangrijkste dat op de Afghanistantop is uitgesproken, dat de internationale gemeenschap Afghanistan niet in de steek laat.

''Door alle aanwezige landen is, zonder uitzondering, commitment uitgesproken'', zei de minister. ''Het beeld is weggenomen dat we na de transitiefase van 2011 tot 2014 met z'n allen met de rug naar Afghanistan zouden gaan staan.''

Doel

Rosenthal stelt dat het doel is dat Afghanistan in 2014 op eigen benen staat. Wel wordt er dan nog ondersteuning geboden.

''Het gaat dan niet alleen om geld, maar ook om deskundigheid. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, maatschappelijke en economische ontwikkeling en het opbouwen van een goed functionerende rechtsstaat'', aldus de minister.

Onderwijs

''Afghanistan komt van ver. Het land verdient het om de gemaakte vorderingen vast te houden'', stelt Rosenthal. De minister ziet onder meer verbetering op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur en de positie van de vrouw. ''Het is nog niet zoals wij dat kennen, maar er is enorme vooruitgang gemaakt.''

Rosenthal zei verder de afwezigheid van Pakistan te betreuren. ''De Pakistani hadden erbij moeten zijn. Maar ik begrijp dat ze het met grote aandacht volgen.''

Pakistan is woedend over een aanval van de NAVO in het grensgebied tussen de twee landen waardoor 24 Pakistaanse militairen omkwamen. ''Als het onderzoek naar dit incident is gedaan, komen ze hopelijk weer terug aan tafel'', aldus Rosenthal.

Vertegenwoordigers

Ongeveer 1000 vertegenwoordigers van 100 landen waren in Bonn samengekomen om over de toekomst van Afghanistan te spreken.

Belangrijke bondgenoot en buurland Pakistan ontbrak echter. Dat land is woedend over een aanval van de NAVO in het grensgebied tussen de twee landen waardoor 24 Pakistaanse militairen omkwamen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei Pakistans afwezigheid te betreuren. Ze noemde de conferentie desondanks ''een mijlpaal op de weg naar een stabiel Afghanistan".

Gastheer en Duits minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle zei dat de internationale gemeenschap heeft laten zien Afghanistan niet in de steek te laten.