PARIJS - Duitsland en Frankrijk willen nieuwe Europese begrotingsafspraken vastleggen in een nieuw EU-verdrag.

Dat hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy maandag gezegd na afloop van hun ontmoeting in Parijs.

In ieder geval zijn de twee belangrijkste eurolanden het erover eens dat landen die hun begrotingstekort te hoog laten oplopen, daarvoor automatisch moeten worden gestraft.

Zo moet een herhaling van de huidige schuldencrisis worden voorkomen.

Schuldencrisis

Merkel is op bezoek bij Sarkozy om een compromis te sluiten over de aanpak van de schuldencrisis en de redding van de munt.

Frankrijk is bereid Europa meer bevoegdheden te geven om een strakke begrotingsdiscipline van de eurolanden af te dwingen, terwijl Duitsland het verzet tegen gemeenschappelijke leningen van landen mogelijk opgeeft.

'Merkozy' hoopt voor aanvang van de cruciale eurotop later deze week een conceptvoorstel voor een nieuw Europees verdrag met strengere begrotingseisen en beter toezicht te presenteren.

In het beste geval tekenen alle 27 EU-lidstaten voor de veranderingen, maar als dat niet haalbaar blijkt, kan het nieuwe verdrag ook beperkt blijven tot de 17 eurolanden, zeiden zij. Uiterlijk in maart moet het nieuwe verdrag klaar zijn.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier

Ontmoeting Merkel en Sarkozy