BRUSSEL - België heeft bijna een nieuwe regering.

Na overleg van 20 uur zijn maandagmiddag de zes onderhandelaars onder leiding van formateur en beoogd premier Elio Di Rupo het eens geworden over de verdeling van de ministersposten.

Er komen 13 ministers, waaronder de premier, en zes staatssecretarissen. Nu zijn er 15 ministers en zeven staatssecretarissen.

Franstaligen

Opvallend is dat de Franstaligen genoegen moeten nemen met een bewindspersoon minder. De Vlamingen mogen tien bewindspersonen, onder zes ministers en vier staatssecretarissen, leveren.

De Franstaligen moeten het doen met 9 bewindslieden, onder wie de premier, 6 ministers en 2 staatssecretarissen.

Ook werden de posten verdeeld onder de zes partijen. Wie de functies gaan bekleden, is nog niet bekend. Formateur Di Rupo heeft de partijen tot 19 uur maandagavond de tijd gegeven om mensen bereid te vinden minister of staatssecretaris te worden.

Koning Albert

Persbureau Belga meldde dat Di Rupo maandagavond om 21 uur naar koning Albert II gaat.

De nieuwe regering wordt gevormd door Vlaamse en Waalse socialisten, christendemocraten en liberalen. Zij keurden donderdag het definitieve regeerakkoord goed, 536 dagen na de verkiezingen.

Dinsdag zal de nieuwe ministersploeg bij koning Albert II de eed afleggen, gevolgd door de eerste ministerraad en de regeringsverklaring in het parlement.

Bijzonder

België zou met het kabinet-Di Rupo een bijzondere regering krijgen. Bij zijn aantreden heeft het kabinet nog maar 2,5 jaar tot de volgende verkiezingen omdat de formatie ongekend lang duurde. Met een lengte van bijna 1,5 jaar vestigden de Belgen wel een nieuw wereldrecord.

Elio Di Rupo zou de eerste Franstalige premier van het overwegend Nederlandstalige België worden sinds Paul Vanden Boeynants in 1978-1979.

Di Rupo zou ook de eerste Waalse premier sinds Edmond Leburton in 1973-1974 worden.

De premier geldt verder als de tweede openlijk homoseksuele regeringsleider na de IJslandse Johanna Sigurdardottir.