MOSKOU - De parlementsverkiezingen in Rusland zijn niet volgens de regels verlopen.

Dat hebben internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) maandag gezegd. Zo zijn er ernstige aanwijzingen dat er valse stembiljetten in de stembussen terecht zijn gekomen.

Ook hadden de partijen niet dezelfde mogelijkheden om zich tot de kiezers te richten, was de organisatie die de stembusgang organiseerde, niet onafhankelijk en waren de media op de hand van regeringspartij Verenigd Rusland.

Doema

De waarnemers baseren hun conclusies op wat zij zagen in 115 stemlokalen. De OVSE heeft er ook kritiek op dat sommige oppositiepartijen zich niet konden registreren, waardoor zij niet aan de verkiezingen konden meedoen, en dat de machthebbers ''op een ongepaste manier in het verkiezingsproces hebben ingegrepen''.

Volgens de nationale kiescommissie heeft Verenigd Rusland zondag 49,5 procent van de stemmen behaald. De partij zou met 238 van de 450 zetels de meerderheid in de Doema, de Russische Tweede Kamer, hebben behouden, ook al heeft zij 77 zetels verloren.