ZAGREB - De centrumlinkse oppositie van Kroatië heeft zoals verwacht de parlementsverkiezingen van zondag gewonnen.

Het zogeheten Kukuriku-blok krijgt 80 van de 151 parlementszetels. Dat heeft de Kroatische kiescommissie maandag bekendgemaakt, nadat vrijwel alle stemmen waren geteld.

''De burgers van Kroatië hebben vertrouwen in ons getoond, hebben ons een kans gegeven om Kroatië te leiden. Onze verantwoordelijkheid is enorm. We zullen jullie niet teleurstellen, dat beloof ik'', zei de vermoedelijke nieuwe premier, Zoran Milanovic (45) van de Sociaal-Democratische Partij.

Hij waarschuwde de Kroaten voor ''zweet, maar geen bloed of tranen, en veel onzekerheid''.

Onvrede

Centrumlinks profiteert van de onvrede over de conservatieve Kroatische Democratische Unie (HDZ). Bij de partij van de huidige premier Jadranka Kosor zijn de laatste jaren enkele grote corruptieschandalen aan het licht gekomen. De HDZ keldert naar 47 zetels.

De nieuwe regering krijgt te maken met grote economische en politieke uitdagingen. Het 4,3 miljoen inwoners tellende Kroatië maakt momenteel de ergste economische crisis mee sinds het uiteenvallen van Joegoslavië in 1991. De werkloosheid bedraagt 17,4 procent.

Kroatië hoopt in 2013 het 28e EU-lid te worden. Voor het zo ver is, moet onder meer de corruptie in het Balkanland worden aangepakt.