AMSTERDAM - Het drietal dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de zogeheten Dönermoorden in Duitsland heeft een fascistische versie van het bordspel Monopoly ontwikkeld.

Het spel heet Pogromly en werd binnen nazikringen verkocht, schrijft de Duitse krant Bild. De spelers betalen in reichsmark en het startveld is een hakenkruis.

Met de winst uit de verkoop van het spel zou het trio zijn rechtsradicale terreuracties hebben gefinancierd, schrijft de krant verder.

Gedurende het spel kan men gascentrales en concentratiekampen aanschaffen. Op een speelveld staat ‘bezoek aan de Führer’. Wie dit veld bereikt en "Heil Hitler" roept, zou het geld uit de kas winnen.

Smakeloos

Het smakeloze spel zou in de jaren 1997 zijn verschenen. Een jaar later dook het trio onder.

Het drietal hoorde bij de Nationaal-Socialistische Ondergrondse (NSU). De twee mannen, inmiddels beide overleden, en een vrouw zouden betrokken zijn geweest bij tien racistisch gemotiveerde moorden tussen 2000 en 2006 en een nog niet precies bekend aantal aanslagen.

De Duitse politie verdenkt de NSU van meerdere aanslagen. De bende wordt op basis van bij de verdachten aangetroffen materiaal al beschuldigd van een aanslag met een spijkerbom in 2004 in Keulen. Daarbij raakten 22 mensen gewond, de meesten van Turkse komaf.