PARIJS - Acht activisten van milieuorganisatie Greenpeace zijn maandagochtend het terrein van de kerncentrale in de Franse plaats Nogent-sur-Seine, tussen Parijs en Troyes, binnengedrongen.

De politie en de eigenaar van het bedrijf, elektriciteitsproducent EDF, hebben dat bevestigd. Enkele activisten zijn opgepakt.

Greenpeace wil met de actie naar eigen zeggen ''de boodschap verspreiden dat er niet zoiets als veilige kernenergie is''. Volgens de milieuorganisatie zijn de activisten op de koepel van een van de reactoren geklommen en hebben zij een spandoek ontvouwd met de tekst 'Veilige kernenergie bestaat niet''.

Het doel van de actie was te laten zien hoe kwetsbaar de Franse nucleaire installaties zijn en hoe gemakkelijk het is tot het hart van een reactor door te dringen.

Gevolgd

De centrale van EDF ligt 95 kilometer ten zuidoosten van Parijs. De elektriciteitsproducent relativeerde de actie. Bewakers zouden de actievoerders onmiddellijk hebben opgemerkt en hen continu op het terrein van de centrale hebben gevolgd ''zonder een beslissing te nemen over het gebruik van geweld''.

Volgens EDF zijn zeven tot negen activisten ''in alle rust'' aangehouden door agenten van de gendarmerie, die in Frankrijk nucleaire installaties bewaakt.

De reactie van minister Eric Bresson van Industrie was minder kalm. Hij stelde dat het veiligheidssysteem niet goed werkt, als activisten van Greenpeace op de koepel van een kerncentrale kunnen klimmen.

Bresson is verrast, omdat de nucleaire installaties volgens hem goed worden bewaakt. De regering in Parijs laat naar aanleiding van de actie alle kerninstallaties inspecteren, hoewel zij maandag benadrukte dat de veiligheid van de installaties ''op geen enkel moment'' in gevaar is geweest.

Cadarache

De politie meldde dat activisten maandag ook hebben geprobeerd het terrein van het nucleair onderzoekscentrum in Cadarache, in het zuidoosten van Frankrijk, en het terrein rond de nucleaire installatie in Blaye, in het zuidwesten van het land, op te komen. Bij beide locaties zijn ladders en spandoeken aangetroffen.