LJUBLJANA - De linkse burgemeester van de Sloveense hoofdstad Ljubljana, Zoran Jankovic, heeft zondag verrassend de parlementsverkiezingen gewonnen in de voormalige Joegolavische deelrepubliek.

Dit is bij het tellen van de stemmen in de nacht van zondag op maandag bekend geworden.

Hij begon minder dan twee maanden geleden met de lijst Positief Slovenië en behaalde volgens de voorlopige uitslagen bijna 30 procent van de stemmen.

De man die favoriet de verkiezingen inging, de conservatieve oppositieleider Janez Jansa, bleef rond een kwart van de stemmen steken. De regerende Sociaal Democraten van premier Borut Pahor deden het zoals verwacht slecht en kregen circa 10 procent van de stemmen.

Coalitie

Pahors regering viel 20 september, nadat zijn coalitie uit elkaar was gevallen. Zijn regering worstelde, net als straks de komende regering zal doen, met te grote overheidsuitgaven.

De leiding van het euroland Slovenië staat voor pijnlijke bezuinigingen in onder meer het geld verslindende pensioenstelsel. Zonder het drastisch terugdringen van de uitgaven dreigt het land van 2 miljoen inwoners nog een probleem van de eurozone te worden.

EU

Slovenië scheidde zich in 1991 af van Joegoslavië en werd in 2004 lid van de Europese Unie. In 2007 voerde het de euro in. Jankovic werd begin 1953 geboren in Servië en ging met zijn Servische vader en Sloveense moeder in 1964 naar Slovenië.

Hij studeerde economie in Ljubljana en werd een succesvol zakenman en baas bij de onderneming Mercator, die een van de grootste supermarktketens van Zuidoost-Europa is geworden.

Burgemeesterschap

Jankovic bleek ook in de politiek succesvol toen hij zich in 2006 als onafhankelijke kandidaat voor het burgemeesterschap van de hoofdstad presenteerde en bijna twee derde van de stemmen kreeg.

Jankovic heeft zondagavond zijn overwinning gevierd en aanhangers verteld het land als een onderneming te zullen runnen.