ROME - De Italiaanse regering heeft zondag ingestemd met een pakket maatregelen ter waarde van 20 miljard euro, waaronder een hogere pensioenleeftijd.

De maatregelen moeten de torenhoge staatsschuld verlagen.

''Dit is een besluit om Italië te redden'', zei premier Mario Monti in een persconferentie na het kabinetsberaad. ''Italië brengt zijn tekort en schuld onder controle, zodat het land niet door Europa gezien wordt als een verdachte zwakke plek.''

Monti waarschuwde dat Italianen opofferingen moeten doen. Zelf zei hij af te zien van salaris voor zijn baan. De partijloze premier wil zo een bijdrage leveren aan het bestrijden van de grote staatsschuld.

Pensioen

De maatregelen betekenen dat de Italianen in 2018 pas vanaf hun 66e met pensioen mogen. Nu is dat 62 voor mannen, voor vrouwen nog lager.

Als tussenstap mogen vrouwen vanaf volgend jaar ook pas vanaf hun 62e jaar met pensioen. Om een volledig pensioen te krijgen moeten mannen voortaan 42 jaar werken.

Minister van Welzijn Elsa Fornero barstte in huilen uit toen ze de de veranderingen toelichtte.

Het pakket bevat ook verhoging van de belasting op huizen en luxe items. De btw gaat naar 23 procent in het tweede kwartaal van 2012.

Steun

Het parlement stemt waarschijnlijk nog voor Kerstmis in met het pakket. De partij van oud-premier Silvio Berlusconi steunt de plannen.

''De keuze is tussen harde maatregelen nu en het risico van een bankroet morgen'', zei fractieleider Angelino Alfano. De populistische oppositiepartij Lega Nord pleit voor een referendum over de pensioenplannen.

Europese Commissie

Italië had dit jaar al twee bezuinigingspakketten aangenomen. Maar die gingen niet ver genoeg voor de Europese Commissie, die vreesde dat de twee na grootste economie van de eurozone een te hoge schuld zou houden.

De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben Italië onder speciaal toezicht geplaatst.

Vakbonden

De Italiaanse vakbonden hebben al verzet aangekondigd tegen de maatregelen. ''Deze plannen zijn bedoeld om geld te verdienen over de rug van arme mensen in dit land'', zei topvrouw Susanna Camusso van de grootste bond CGIL. ''Er is geen balans in dit pakket.'' 

Recessie

Ook werd bekend dat Italië volgend jaar in een recessie belandt. Dat meldde de onderminister voor Economie Vittorio Grilli. De economie krimpt volgend jaar naar verwachting met 0,4 tot 0,5 procent.

In 2013 zou de recessie eindigen, voegde hij eraan toe.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier