ZAGREB - De centrumlinkse oppositie van Kroatië heeft volgens een exitpoll met overmacht de parlementsverkiezingen van zondag gewonnen.

Het zogeheten Kukuriku-blok onder leiding van Zoran Milanovic van de sociaaldemocratische SDP kreeg 44,5 procent van de stemmen volgens een exitpoll door Nova TV onder 25.000 kiezers.

De uitslag zou betekenen dat de linkse coalitie 83 van de 151 zetels krijgt in het parlement.

De regerende conservatieve HDZ van premier Jadranka Kosor zou 22 procent van de stemmen hebben gekregen en uitkomen op 40 zetels. De partij is de afgelopen geplaagd jaren door corruptieschandalen.

Uitdagingen

De nieuwe regering krijgt te maken met grote economische en politieke uitdagingen. Het 4,3 miljoen inwoners tellende Kroatië maakt momenteel de ergste economische crisis mee sinds de onafhankelijkheid van Joegoslavië in 1991.

De werkloosheid bedraagt 17,4 procent. De 45-jarige oud-diplomaat en naar verwachting nieuwe premier Milanovic zei dat de Kroaten moeten rekenen op ''zweet, maar geen bloed of tranen''.

Kroatië hoopt in 2013 het 28e EU-lid te worden. Voor het zo ver is moet onder meer de corruptie in het Balkanland worden aangepakt.