BRUSSEL - De zes onderhandelende partijen in België zijn zondagavond samen met formateur Elio Di Rupo bijeengekomen om de ministersposten te verdelen.

Dat meldden verscheidene Vlaamse media.

Hoe lang de gesprekken zullen duren, is niet bekend. Vlaamse media denken dat het overleg uren in beslag kan nemen en wellicht doorgaat in de nacht van zondag op maandag.

Een van de hoofdpunten is de beslissing hoeveel Nederlandstalige en hoeveel Franstalige ministers in de nieuwe regering komen. Daarnaast moeten natuurlijk de portefeuilles nog verdeeld worden.

Taalneutraal

In België is het gebruikelijk dat er evenveel Nederlandstalige als Franstalige ministers in het kabinet komen, met daarbij een zogenoemde 'taalneutrale' premier.

Di Rupo, die slecht Nederlands spreekt, is een Waalse socialist. België heeft een Vlaamse meerderheid. Sommige partijen pleiten dan ook voor een Franstalige minister minder.

Ingezworen

Als de posten verdeeld zijn en de namen van de ministers bekend, kan de nieuwe ploeg al maandag worden ingezworen door de Belgische koning Albert II.

Donderdagavond keurden de onderhandelaars het regeerakkoord goed. Daarmee kwam na 536 dagen, een wereldrecord, een einde aan de formatie.