MOSKOU - De Russische president Dmitri Medvedev en premier Vladimir Poetin hebben zondag een verrassend harde opdoffer gekregen van hun kiezers.

Hun partij Verenigd Rusland is bij parlementsverkiezingen nog niet zeker van een meerderheid in het parlement.

Medvedev en Poetin moeten wellicht steun zoeken bij andere partijen: een unieke situatie in Rusland.

Na het tellen van 51 procent van de stemmen, heeft de partij Verenigd Rusland 49,7 procent van de stemmen. De Communistische Partij staat tweede met 19,7 procent, meldde de centrale kiescommissie.

De populistische partij Rechtvaardig Rusland staat voorlopig derde met 12,9 procent. De ultranationalistische Liberaal Democratische Partij kom niet verder dan 12,2 procent.. Andere partijen kwamen niet boven de kiesdrempel van 7 procent.

Twee exitpolls van onderzoeksbureaus hadden zondag al geduid op een uitslag van 46 à 48,5 procent voor Verenigd Rusland.

Poetin

De partij Verenigd Rusland verwacht de komende 5 jaar te blijven regeren. Premier Vladimir Poetin zei dat zijn partij dankzij dit resultaat ''een stabiele ontwikkeling van het land kan verzekeren.''

President Dmitri Medvedev zei op televisie dat deze uitslag ''de sfeer van het land weergeeft'' en dat er sprake is van ''democratie in actie''.

Corruptie

Veel kiezers zijn ontevreden over de corruptie en voelden zich buitenspel gezet. Dat komt mede doordat Medvedev en Poetin hadden afgesproken om van baan te wisselen. Of dat nog doorgaat na de forse dreun van de kiezers, is onzeker.

Bij de verkiezingen konden 110 miljoen Russen hun stem uitbrengen op zeven toegelaten partijen. De opkomst bedroeg volgens een schatting 50,4 procent.

De verkiezingen werden ontsierd door vele arrestaties, fraudemeldingen en internetaanvallen op kritische websites.

Websites

Het is de eerste keer dat kritische websites op deze manier worden aangepakt. Daaronder waren ook de sites van de kritische radiozender Echo Moskou, waarnemersorganisatie Golos en nieuwssites zoals slon.ru en gazeta.ru.

Volgens de hoofdredacteur van Echo Moskou was het een hackersaanval die kritische berichtgeving over de verkiezingen moet verhinderen.

De politie pakte ruim 130 betogers op in Moskou en St. Petersburg. De demonstranten wilden protesteren tegen onregelmatigheden bij de verkiezingen.

Verkiezingen Rusland