TEHERAN - Teheran heeft zondag gedreigd met militaire maatregelen na een incident waarbij een Amerikaans onbemand vliegtuig zou zijn neergeschoten boven Iran.

Dat was te zien op de Iraanse staatstelevisie.

''De Iraanse militaire reactie op de schending van het luchtruim door de Amerikaanse spionagedrone zal zich niet beperken tot de grenzen van Iran", aldus een legerfunctionaris. Het is niet duidelijk op wat voor maatregelen hij doelde.

Het Iraanse leger maakte eerder op zondag bekend dat het een Amerikaans toestel had neergeschoten in het oosten van het land, in de buurt van de grens met Afghanistan en Pakistan.

RQ-170

De drone van het type RQ-170 zou in handen zijn van het Iraanse leger en nog in redelijke staat verkeren.

De RQ-170 is een onbemand spionagevliegtuig waarover weinig bekend is. De Amerikanen zouden het toestel in het geheim inzetten. Het zou beschikken over eigenschappen die het minder zichtbaar maken op radar.

Iran meldde in juli ook al eens dat het een Amerikaans onbemand spionagevliegtuig had neergeschoten. Dat incident zou hebben plaatsgevonden boven de heilige stad Qom, in de buurt van een nucleair complex. Teheran heeft nooit bewijs getoond voor deze bewering.

ISAF

De drone is mogelijk een onbemand toestel dat eind vorige week vermist raakte boven buurland Afghanistan. Dat staat zondag in een verklaring van de internationale troepenmacht ISAF in Afghanistan.

''Het onbemande verkenningstoestel (UAV) waar de Iraniërs over praten is mogelijk een Amerikaanse UAV die eind vorige week een missie vloog boven het westen van Afghanistan", aldus de verklaring. ''De bestuurders van de UAV verloren de controle over het vliegtuig en waren bezig uit te vinden waar het was."

Nucleaire programma

Iran en de westerse landen waaronder de Verenigde Staten zijn sinds lange tijd met elkaar aan het ruziën over het nucleaire programma van Teheran.

Iran zegt dat het programma vreedzaam is en niet is bedoeld om atoomwapens te ontwikkelen. Onder meer de Verenigde Staten en Israël geloven dit niet.

Afgelopen week bereikten de betrekkingen met het Westen een dieptepunt toen veel landen hun ambassadeur terugriepen. Dat was een reactie op de schijnbaar nauwelijks gehinderde bestorming van de Britse ambassade en een andere Britse post door boze Iraniërs.