BEIROET - Syrië onderhandelt met de Arabische Liga over de toelating van waarnemers in het land. Dat maakte het Syrische ministerie van buitenlandse zaken zondag bekend.

"Er worden nu berichten uitgewisseld tussen Syrië en de Arabische Liga om een overeenkomst te bereiken waaronder de waarnemersmissie kan plaatsvinden, maar die ook de Syrische belangen en soevereiniteit veiligstelt", aldus een woordvoerder.

De Arabische Liga heeft Syrië tot zondag de tijd gegeven om te reageren op het plan van de Liga om een einde te maken aan het geweld tegen antiregeringsdemonstranten. De Liga wil onder meer de toelating van waarnemers om zo meer geweld te voorkomen.

Arabische leiders willen het Syrische regime daarnaast harde sancties opleggen. Het gaat onder meer om de beëindiging van transacties met de Syrische centrale bank en van Arabische financiering van projecten in Syrië.

Kwestie van tijd

Syrië lijkt nu te zeggen dat het nog altijd bereid is om aan het vredesplan mee te werken en dat het slechts een kwestie van tijd en onderhandelen is voor er tot een oplossing wordt gekomen.

De premier van Qatar, sjeik Hamad bin Jassem bin Jabr al Thani, zei zaterdag op een bijeenkomst van de Arabische Liga dat als Syrië niet tekent de VN zich mogelijk in de crisis gaan mengen. Wat dat precies inhoudt, is nog onduidelijk.