BRUSSEL - Alle zes de onderhandelende politieke partijen in België hebben dit weekeinde ingestemd met het regeerakkoord.

De Franse socialisten van de PS onder leiding van formateur en aankomend premier Elio Di Rupo stemden zondag als laatsten in met de plannen van de nieuw te vormen regering.

Alle andere partijen hadden dat zaterdag of eerder op de zondag al gedaan. De stemmingen waren nagenoeg unaniem.

Zondagavond roept Di Rupo alle leiders weer bijeen om de ministersposten te gaan verdelen. Volgens Vlaamse media kunnen deze gesprekken lang gaan duren.

De onderhandelaars keurden donderdagavond definitief de tekst van het regeerakkoord goed. Daarmee kwam na 536 dagen een einde aan 's wereld langst durende formatie.

Di Rupo wist belangrijke hoofdpijndossiers te slechten, zoals de splitsing van de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Ook over de begroting voor komend jaar en daarna wist de Waalse socialist uiteindelijk de neuzen dezelfde richting op te krijgen.

Interessant

De verdeling van de ministersposten kan interessant worden. In de grondwet is opgenomen dat er evenveel Nederlandstalige als Franstalige ministers moeten zijn, de premier eventueel uitgezonderd.

De Vlamingen zijn in België in de meerderheid. Als de ministersposten zijn verdeeld, kan de nieuwe ploeg maandag of dinsdag al ingezworen worden door de Belgische koning Albert II.