CAIRO - De Egyptische premier Kamal al-Ganzouri heeft de presentatie van zijn nieuwe, tijdelijke regeringsploeg drie dagen uitgesteld.

De premier, die zelf is aangewezen door de militaire machthebbers van het land, zal aanstaande woensdag de namen van zijn kabinet bekendmaken. Dat meldden staatsmedia zondag.

De presentatie van de nieuwe regering zou eigenlijk zondag plaatsvinden. Er zijn echter moeilijkheden bij het benoemen van een nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, citeerde staatskrant al-Ahram premier Ganzouri.

Onlusten

Het vorige Egyptische kabinet moest onlangs het veld ruimen naar aanleiding van gewelddadige onlusten in de aanloop naar de parlementsverkiezingen, die maandag op een aantal plaatsen van start gingen.

Tientallen mensen kwamen om het leven tijdens protesten tegen de militaire junta die aan de macht is sinds de val van dictator Hosni Mubarak in februari van dit jaar.

Ganzouri

De demonstranten keerden zich ook tegen de benoeming van Ganzouri tot minister-president. Van 1996 tot 1999 vervulde hij die functie onder Mubarak. De eerste parlementsverkiezingen sinds het einde van Mubaraks heerschappij worden in etappes gehouden en duren nog tot in januari.

Op basis van een aantal voorlopige uitslagen verwachten waarnemers dat het nieuwe parlement een sterk islamistisch blok zal krijgen, geleid door de Partij van Vrijheid en Recht die verbonden is aan de voorheen verboden Moslimbroederschap.

Lees alles over Egypte en de Arabische Lente