MOSKOU - Met het openen van de stemlokalen in Kaliningrad om 6.00 uur Nederlandse tijd zijn de Russische parlementsverkiezingen zondag in volle gang.

De eerste stembureaus gingen zaterdagavond (Nederlandse tijd) al open in het oosten van het land. Daar lag de opkomst de eerste uren lager dan tijdens de vorige stembusgang in 2007.

Voor het eerst sinds de val van de Sovjet-Unie kunnen de circa 110 miljoen geregistreerde kiezers op zeven partijen stemmen. Door een wetswijziging wordt het parlement voor een periode van vijf jaar gekozen.

Verenigd Rusland

De partij Verenigd Rusland van premier Vladimir Poetin en president Dmitri Medvedev is de gedoodverfde winnaar. Poetin is van plan om volgend jaar van positie te wisselen met Medvedev en voor de derde keer president van Rusland te worden.

Door de afspraak lijkt de steun voor Verenigd Rusland de laatste tijd afgenomen, waardoor het nog onduidelijk is hoeveel stemmen de partij zal binnenhalen.

Waarnemers

De verkiezingen gaan gepaard met ongeëvenaarde druk op verkiezingswaarnemers. Zo begon justitie een onderzoek naar de waakhond Golos (Stem), die kiezersbedrog in kaart brengt. De organisatie had vrijdag al 5000 klachten over de stembusgang binnen.

Bij de stembureaus zijn vooralsnog geen onregelmatigheden gemeld. Meer dan 330.000 agenten en militairen zijn op de been om de veiligheid bij de stembureaus te garanderen.

Ook worden nog eens enkele honderdduizenden extra mensen ingezet op drukke punten als treinstations en winkelcentra. Kremlincritici spreken van de ''smerigste verkiezingen'' sinds de val van de Sovjet-Unie.

Kiescommissie

De Russische kiescommissie is tevreden over de opkomst tot dusver bij de parlementsverkiezingen van zondag. Een medewerker van de kiescommissie zei dat de opkomst tot nu toe iets hoger ligt dan bij de stembusgang van 2007.

Om 9.00 uur (Nederlandse tijd) had 11,2 procent van de bijna 110 miljoen geregistreerde kiezers gestemd. Onder de mensen die inmiddels hebben gestemd is president Dmitri Medvedev. Samen met zijn vrouw Svetlana stemde hij in Moskou.

Websites

Verschillende Kremlinkritische websites liggen zondag op de dag van de parlementsverkiezingen plat. Volgens de hoofdredacteur van de regeringkritische radiozender Echo Moskou gaat het om een hackersaanval, die kritische berichtgeving op internet moet verhinderen. Dat twitterde Aleksej Venediktov.

Ook de website van de enige onafhankelijke waarnemersorganisatie Golos is uit de lucht. Het is de eerste keer dat dergelijke kritische websites op deze manier worden aangepakt. Tot dusver liet de overheid internet vrij.

Internet is het medium van de oppositie. Hierop uit ze scherpe kritiek op de regering. De televisie was al in overheidshanden. Net als de meeste kranten. De media die de oppositie steunen, kennen weinig bereik.

Rusland heeft ruim 50 miljoen internetgebruikers op 143 miljoen inwoners. De meeste mensen gebruiken televisie en radio als informatiebron.

Communistische Partij

De communistische leider Gennadi Zjoeganov heeft zondag opgeroepen tot protest tegen het verloop van de parlementsverkiezingen in Rusland. Hij zei dat zijn Communistische Partij tal van klachten over onregelmatigheden heeft ontvangen.

Volgens Zjoeganov is de partij Verenigd Rusland van premier Vladimir Poetin en president Dmitri Medvedev verantwoordelijk voor het grootste deel van de onregelmatigheden. Zjoeganov stelde voor een ''front te vormen tegen de vuile methodes'' tijdens de verkiezingen.

De Communische Partij berichtte onder meer over een incident bij een stembureau in Moskou. Een verkiezingswaarnemer zou daar zijn weggestuurd nadat hij had geklaagd over een persoon die meerdere biljetten in een stembus had gedaan.

Eerder zondag gingen meerdere Kremlinkritische websites plat. Volgens de hoofdredacteur van de radiozender Echo Moskou ging het om een hackersaanval, die kritische berichtgeving op internet moest verhinderen.

Verkiezingen Rusland