DOHA - De Arabische Liga heeft zaterdag 19 hooggeplaatste Syriërs een inreisverbod opgelegd. De Arabische landen hebben ook de bezittingen van de Syriërs geblokkeerd.

De maatregelen zijn een straf voor het gewelddadige optreden van de Syrische regime tegen de opstandelingen in eigen land.

Onder de 19 hooggeplaatste Syriërs zijn de broer van president Bashar al-Assad, een neef van hem, diverse topmilitairen en telecommagnaat Rami Makhluf.

Tegelijk is besloten om per 15 december de helft van alle Arabische vluchten van en naar Syrië te verbieden, waaronder die van Syrian Air.

Waarnemers

De Arabische Liga eist tevens dat Syrië uiterlijk zondag een akkoord ondertekent om waarnemers toe te laten. Premier Sheikh Hamad bin Jassim Al-Thani van Qatar heeft dat zaterdag in Doha gemeld.

De groep van 22 Arabische landen in de Liga besloot vorige week zondag al tot zware sancties tegen Syrië, de zwaarste uit haar bestaan. Het betrof een handelsverbod met Syrië en het blokkeren van Syrische tegoeden in het buitenland.

De strafmaatregelen zouden de economie van Syrië volledig lam kunnen leggen. Eerder stelden de Verenigde Staten en de Europese Unie al vergaande sancties in.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten