ATLANTA - Herman Cain geeft de strijd op om presidentskandidaat te worden voor de Republikeinse partij in de Verenigde Staten.

De aantijgingen over overspel en seksueel wangedrag maken het volgens hem onmogelijk om door te gaan met zijn campagne.

De 65-jarige Cain zei dat hij zijn campagne opschort en dat hij zich binnenkort achter een andere Republikeinse kandidaat zal scharen. Hij zal zich blijven inzetten voor zijn ideeën, waaronder een opmerkelijk plan voor fors lagere belastingen.

''Ik zal mijn mond niet houden'', schreeuwde hij tijdens een toespraak in Atlanta. ''Ik ga over op plan-B: we gaan Washington van buitenaf veranderen. Ik zal een stem van het volk blijven.''

Seksaffaire

De voormalige baas van een groot pizzabedrijf stond tot voor kort hoog in de peilingen. Dat veranderde toen een vrouw zei dat Cain haar wilde betasten in ruil voor een baan. Een andere vrouw zei dat ze 13 jaar lang een geheime seksaffaire had met de getrouwde Cain.

Cain noemde de beschuldigingen vals en onbewezen. ''Ik heb een goede relatie met God. En met mijn vrouw. En met mezelf''. Maar de aantijgingen leggen een zware last op zijn gezin, zei hij.

Vuil spel

Cain noemde het jammer dat het zover heeft moeten komen. De strijd voor de presidentsverkiezingen noemde hij een ''vuil spel''. Hij zei er zeker van te zijn dat het Amerikaanse volk daar snel genoeg van krijgt.

Na het wegvallen van Cain worden de Republikeinse peilingen geleid door Newt Gingrich. Ook ex-gouverneur Mitt Romney is favoriet.

In januari beginnen de voorverkiezingen voor een tegenstrever van huidig president Barack Obama. De Amerikanen gaan 6 november 2012 naar de stembus om een president te kiezen.

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier

Herman Cain in Atlanta