LONDEN - Een Britse militair heeft ontslag en 18 maanden cel gekregen omdat hij zonder duidelijke aanleiding een 10-jarig Afghaans jongetje had gestoken met een bajonet.

Dat heeft het Britse ministerie van Defensie zaterdag bekendgemaakt.

Het incident vond vorig jaar maart plaats tijdens een patrouille in de zuidelijke provincie Helmand.

Het fietsende jongetje Ghulam Nabi zou de militair Daniel Crook om chocolade hebben gevraagd. Die greep de 10-jarige bij de schouder en stak hem in de rug in de nierstreek.

Geen excuses

Het jongetje overleefde het, maar volgens zijn 72-jarige vader lijdt Ghulam nog dagelijks onder de gebeurtenis en kan hij de afstand naar school nog niet afleggen.

De Britse krant The Guardian sprak met de familie van het slachtoffertje. Het Britse leger heeft geen excuses aangeboden voor het incident. Wel is volgens de vader een schadevergoeding van omgerekend 600 euro betaald.

Wodka

Crook kon zelf geen verklaring geven voor zijn gedrag. Volgens de aanklager had Crook de nacht voor de steekpartij ''een grote hoeveelheid wodka" gedronken. Crook zou hiervoor zelfs een medische behandeling hebben gekregen.

Uit veiligheidsoverwegingen was zijn geweer afgenomen voor hij de poort uitging. De militair had zich bewapend met slechts twee handgranaten en een bajonet.

Collega's

Op het moment van de steekpartij was Crook alleen en had hij net de basis verlaten. Na de steekpartij werd Crook door zijn collega's ontwapend en geboeid.

Uit onderzoek van The Guardian blijkt dat tussen januari 2005 en maart 2011 99 keer onderzoek is gedaan naar incidenten waarbij Britse militairen Afghaanse burgers zouden hebben gedood of verwond.