CAIRO - De eerste uitslagen van de Egyptische parlementsverkiezingen wijzen op een grote overwinning van islamitische partijen. Dat meldden Egyptische media zaterdag.

Seculiere partijen lijken ver achter te blijven.

In de havenstad Port Said kreeg een gematigde islamistische alliantie onder leiding van de voorheen verboden Moslimbroederschap meer dan 32 procent van de stemmen, terwijl de fundamentalistische al-Nour ruim 20 procent kreeg.

In een zuidelijk district bij de Rode Zee kreeg de coalitie van de Moslimbroederschap 30 procent van de stemmen, terwijl een seculiere partij daar 15 procent kreeg.

Mubarak

Op maandag en dinsdag mocht een deel van de Egyptenaren voor het eerst sinds de val president Hosni Mubarak eerder dit jaar naar de stembus.

Mensen stonden in soms kilometerslange rijen te wachten tot ze hun stem mochten uitbrengen. De verkiezingen worden in etappes gehouden en duren nog tot in januari.

Tot nu toe verliep de stembusgang zonder grote incidenten, maar critici zijn onder meer ontevreden over het zeer ingewikkelde en langdurige kiesproces.

Lees alles over de Arabische Lente en de situatie in Egypte