YANGON - Myanmar (Birma) heeft een voorlopig staakt-het-vuren bereikt met het Staatsleger van Shan-Zuid, een van de grootste rebellenbewegingen in het land.

Dat heeft een bemiddelaar zaterdag laten weten.

Bemiddelaar Hla Maung Shwe, lid van een burgerbeweging, zei dat het akkoord vrijdag is gesloten tussen vertegenwoordigers van het Staatsleger van Shan-Zuid en de autoriteiten in de noordoostelijke deelstaat Shan.

De Shan zijn een etnische minderheid in Myanmar. Het Staatsleger van Shan-Zuid heeft duizenden strijders, die vooral aan de grens met Thailand zijn gelegerd.

Circa vier op de tien inwoners van Myanmar behoren tot etnische minderheden, zoals de Karen, de Shan en de Kachin. De afgelopen maanden heeft de regering vredesbesprekingen gehouden met verscheidene etnische groepen die streven naar lossere banden met het centrale gezag.

Na bijna een halve eeuw door een militaire junta te zijn geregeerd, kreeg Myanmar in februari dit jaar een burgerregering die hervormingen doorvoert. Oud-militairen bezetten daarin nog wel de belangrijkste posities.