KABUL - Niet alleen op de Afghanistan-top maandag in Bonn is veiligheid het belangrijkste gespreksonderwerp, maar ook op straat in Afghanistan is de kwestie veiligheid aan de orde van de dag.

Veel vooral jonge Afghanen willen met het oog op het vertrek van de NAVO-troepenmacht in 2014 het land uit, om te ontsnappen aan een leven onder de tirannie van de Taliban.

Op de geldmarkt in de Afghaanse hoofdstad Kabul is het een komen en gaan van jonge Afghanen die geld komen lenen om de gevaarlijke reis richting Europa te maken.

Mensensmokkelaars

Mensensmokkelaars verdienen goud geld aan de wanhoop van de Afghanen. ''De veiligheidssituatie verslechtert met de dag, er is hier geen werk'', vertelt de 20-jarige Shamim Assis uit Logar.

''Als je voor de regering werkt, word je gearresteerd door de Taliban of zelfs vermoord. Je werkt òf voor hen of je krijgt een pak slaag of je wordt vermoord'', aldus de jongeman. Een van zijn vrienden die voor de overheid werkte is al doodgeslagen door de Taliban.

Unhcr

Volgens cijfers van VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr zijn 3 op de 10 vluchtelingen Afghaans. Er wonen meer dan 3 miljoen Afghaanse vluchtelingen in 75 landen. Pakistan of Iran zijn favoriet. ''Een visum voor Turkije kost je 3000 euro, maar als je via Rusland en Oekraïne naar Europa wil, betaal je 10.000 euro'', aldus een geldhandelaar.

Iets goedkoper is om per bus naar Iran te gaan en dan via smokkelroutes door Turkije en Griekenland naar West-Europa. Hij stelt zo'n 2000 Afghanen op zijn wachtlijst te hebben staan die bereid zijn de gevaarlijke reis te maken voor een beter leven. En zoals deze handelaar zijn er velen.

Jaren

De reis kan maanden of jaren duren en een deel van de vluchtelingen overleeft de reis niet. Hamidullah (29) vluchtte onlangs naar Turkije, maar werd gearresteerd en teruggestuurd. Het grootste deel van zijn tocht legde hij te voet af. ''Als de politie vluchtelingen ziet openen ze het vuur en doden ze'', aldus de man.

Hij wil de reis desondanks opnieuw maken. ''Ik gaf al zo'n 7500 euro uit om daar te komen. Ik ben hier om wat geld te lenen en terug te gaan.''