NEW YORK - De aftrap van Occupy Broadway in New York trekt sinds vrijdagavond 18.00 uur (lokale tijd) drommen mensen, die op de non-stop gratis voorstellingen in het winkel- en theaterdistrict afkomen.

New Yorkse artiesten willen met deze creatieve 24-uursactie hun recht op het innemen van de publieke ruimte uitoefenen.

Ook betogen ze tegen het schoonvegen van Zuccotti Park, waar de protestbeweging Occupy Wall Street (OWS) een wereldwijd protest tegen de uitwassen van het kapitalisme inzette.

''Ondanks de kou staat het helemaal vol!'', zei een van de organisatoren, Monica, in de nacht van vrijdag op zaterdag. De manifestatie waaraan ongeveer 70 acts deelnemen is op internet te volgen via de livestream van Occupytv.

Burgemeester

Burgemeester Michael Bloomberg had in november de ontruiming gelast van het park, waar de activisten sinds 17 september betoogden. De voortdurende bezetting van het park zou volgens de autoriteiten een gevaar voor de gezondheid en de veiligheid vormen.

Occupy Broadway stelt in een manifest dat de rechter onlangs heeft bevestigd dat het publiek 365 dagen per jaar het recht heeft op toegang in daarvoor speciaal aangewezen plaatsen zoals Zuccotti Park, dat tot 2006 Liberty Plaza Park heette.

Projectontwikkelaars krijgen volgens een speciale wet in New York extra mogelijkheden voor hun projecten als ze een ruimte inrichten, die het hele jaar door 24 uur per dag open is voor publiek.

Volgens Occupy Broadway worden deze locaties echter steeds meer geprivatiseerd. ''Ons doel was om de openbare ruimte hier op Broadway in te nemen en dat is gelukt. En gelukkig laat de politie ons met rust'', zei Monica.

Grondrechten

De beweging eist verder een stop op het schenden van hun grondrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Autoriteiten beletten journalisten om de ontruiming van Zuccotti Park te verslaan. Ook mocht een groep percussionisten niet vreedzaam betogen door op straat rondom de woning van Bloomberg te spelen.

Met de 'protestvoorstellingen' wil de beweging ook de Big Apple weer een gezicht geven als 'kunstwerk' in plaats van als winkelcentrum.

Lees alles over de Occupy-beweging