BRUSSEL - De Vlaams-nationalistische partij N-VA is spectaculair omhooggeschoten in de peilingen, zo blijkt uit onderzoek kort na belangrijke formatieakkoorden in België. 

De partij van Bart De Wever zou 40 procent van de stemmen krijgen in Vlaanderen. Bij de laatste verkiezingen was dat 12 procentpunt minder.

Samen met Vlaams Belang (ruim 8 procent in de peiling) naderen de Vlaams-nationalisten in Vlaanderen de meerderheid. Deze partijen streven naar het opdelen van België.

Dat blijkt uit een peiling van omroep RTBF en krant La Libre Belgique onder 3008 kiezers in België. De resultaten, met een foutenmarge van 3 procent, zijn vrijdag bekendgemaakt.

De partij N-VA doet niet mee met de huidige formatiegesprekken. Alle partijen die aan de regeringsonderhandelingen deelnamen, geven terrein prijs.

Ook in deelstaat Wallonië verliezen alle partijen die aan de regeringsonderhandelingen deelnamen. De socialistische partij PS van toekomstig premier Elio Di Rupo blijft er met 35 procent wel de grootste, maar haalde vorig jaar nog bijna 38 procent.