BRUSSEL - Tienduizenden Belgen hebben vrijdag in Brussel een grote manifestatie gehouden. Ze betoogden tegen de bezuinigingsplannen van de nieuwe toekomstige regering onder leiding van de Waalse socialist Elio Di Rupo.

De manifestatie is nagenoeg zonder incidenten verlopen, aldus de politie.

Hoeveel mensen precies naar de hoofdstad zijn afgereisd, is niet bekend. De organiserende vakbonden schatten het aantal deelnemers op 80.000, maar de politie houdt het op circa 51.000 betogers.

Rond kwart voor elf vertrokken de betogers vanaf het Noordstation door het centrum van de stad richting het Zuidstation. Halverwege de middag was het op veel plekken in de hoofdstad weer rustig, alleen rond het Zuidstation waren nog betogers.

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer reed amper in de hoofdstad, ook het treinverkeer was erg ontregeld. Ook elders in België was het tram- en busverkeer verstoord. Het zal nog enige tijd duren voordat alles volgens schema rijdt.

Voorafgaande aan de mars door de stad haalden vakbondsleiders uit naar de besparingen van de aanstaande regering die te veel de werknemers, de gepensioneerden, de werklozen en de jongeren zouden raken en te weinig de vermogenden en de grote bedrijven. Met leuzen als ''wij betalen niet mee aan deze crisis'' en ''neen aan de blinde bezuinigingen'' liepen de mensen door de stad.

Er is door de vakbonden nog niet opgeroepen tot verdere acties. Ze spraken in de loop van de dag met formateur Di Rupo. Na afloop van dat gesprek zeiden de leiders een signaal te verwachten van de nieuwe regering op de wensen van de betogers. ''Anders zal de sociale vrede niet gegarandeerd kunnen worden'', aldus een van de vakbondsleiders.

Belgisch protest tegen nieuwe regering