AMSTERDAM - Het Pentagon dringt aan op het uitstellen van de productie van de JSF door technische mankementen.

Met de productie van het gevechtsvliegtuig Lockheed Martin F-35, beter bekend als de Joint Strike Fighter (JSF), moet kalmer aan worden gedaan, want bij proeven vertoont het toestel een heleboel scheuren en andere zwakke plekken.

Dat heeft een topman van het ministerie, schout-bij-nacht David Venlet, gezegd tegen de internetpublicatie AOL Defence.

Het Pentagon heeft Venlets uitlatingen vrijdag bevestigd. Hij is in het Pentagon als programmadirecteur belast met het JSF-project. Volgen Venlet hebben de omvang van de defecten die het afgelopen jaar zijn geconstateerd en de kosten om ze te repareren het Pentagon verrast.

''De meeste (problemen) zijn klein. Maar als je ze bijeenveegt en kijkt naar de plekken waar ze zich in het vliegtuig bevinden en hoe moeilijk die te bereiken zijn nadat je het vliegtuig hebt gekocht, zuigen de kosten de adem uit je longen'', zegt Venlet.

Rutte

Premier Mark Rutte wilde vrijdag na de ministerraad niet ingaan op de berichten.

''Ik kan niet op ieder signaal meteen de totale Nederlandse strategie wijzigen'', aldus Rutte. Hij benadrukte dat het Nederlandse standpunt duidelijk is: er wordt een tweede testtoestel van de JSF aangeschaft en het besluit over de definitieve vervanging van de F-16 volgt pas na 2015.

Geen vertraging

Het ministerie van Defensie heeft geen signaal dat de levering van de Nederlandse testtoestellen van de JSF niet op tijd zal plaatsvinden. Producent Lockheed Martin levert naar verwachting voor augustus 2012 het eerste Nederlandse testtoestel.

Het tweede volgt naar verwachting in maart 2013. Een besluit over de definitieve vervanging van de Nederlandse F-16, eventueel door de JSF, volgt pas na 2015.

Volgens het ministerie is het niet voor het eerst dat vraagtekens worden geplaatst bij de mogelijkheid om tijdens de testfase al op ruime schaal met de productie te gaan beginnen. Het departement is tevreden dat het Amerikaanse management kritisch naar het programma kijkt.

Gevaar

Michael Gilmore, hoofd wapentester van het Amerikaanse ministerie van Defensie, noemde de nieuwe generatie van de gevechtsstraaljager JSF al eerder een gevaar voor piloten.

In een memo van 21 oktober zou Gilmore hebben gevraagd de testvluchten met de F-35A tien maanden uit te stellen, meldde Wired. Hierdoor zouden ontwikkelaars en testers meer tijd moeten krijgen om potentiële gebreken op te lossen.

PvdA

Tweede Kamerlid Angelien Eijsink van de PvdA wil opheldering over de mogelijke vertraging van de productie van de JSF. ''Het was allang te voorzien dat het niet goed liep. Het is echter wel nieuws dat het Pentagon dat nu naar buiten brengt'', aldus Eijsink vrijdag.

''Het is toch vreemd dat deze informatie geen gevolgen heeft'', stelt Eijsink.