BELGRADO - De tweedaagse onderhandelingen tussen Servië en Kosovo in Brussel hebben niets opgeleverd.

Daardoor zijn de kansen dat Servië tijdens de EU-top volgende week de status van kandidaat-lidstaat krijgt, verder afgenomen.

Verscheidene EU-landen hebben aangegeven hiertoe pas te willen overgaan, als de spanningen tussen Servië en Kosovo zijn verminderd. Maar de Servische onderhandelaar Borislav Stefanovic zei vrijdag dat er zelfs geen nieuwe datum voor overleg is afgesproken.

Bij de onderhandelingen ging het onder meer over de toekomst van twee grensovergangen (Jarinje en Brnjak) tussen Noord-Kosovo en Servië.

Grens

Belgrado weigert die grens te erkennen evenals de staat Kosovo. Aan de grens is de situatie zeer gespannen. Het komt daar in Noord-Kosovo regelmatig tot botsingen tussen de Servische minderheid en militairen van de KFOR-missie.

Ook bereikten de delegaties in Brussel geen overeenstemming over de aanwezigheid van Kosovo bij internationale bijeenkomsten. Servië boycot stelselmatig elke conferentie waar ook vertegenwoordigers van Kosovo aanwezig zijn.

Merkel

Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland zei vrijdag dat de mislukking van de onderhandelingen aantoont dat Servië er nog niet klaar voor is kandidaat-lid van de Europese Unie te worden.

''Het pad van Servië naar de EU kan alleen lopen via een normalisering van zijn betrekkingen met Kosovo'', zei zij in de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer.

Maandag raakten 30 Duitse en Oostenrijkse militairen gewond, toen honderden Serviërs probeerden te voorkomen dat militairen van KFOR wegblokkades aan de grens tussen Servië en Noord-Kosovo opruimden.