BRUSSEL - Het regeerakkoord in België is definitief goedgekeurd.

De onderhandelaars van de zes betrokken partijen hebben donderdag de tekst voor een laatste keer doorgelezen en ermee ingestemd. Dat hebben ze bevestigd tegen het Belgische persbureau Belga.

De socialisten, christendemocraten en liberalen uit Vlaanderen en Wallonië leggen het akkoord dit weekeinde voor aan de partijleden. Als alles goed gaat heeft België maandag een nieuwe regering. De formatie heeft dan 540 dagen geduurd, een absoluut wereldrecord.

Kiesdistrict

De nieuwe regering zal onder meer het omstreden tweetalige kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde splitsen. Dat was een eis van de Vlaamse partijen. Ook komen er strengere regels voor banken.

Zo mogen instellingen die staatssteun krijgen geen bonussen uitkeren aan bestuurders. De regering overweegt bovendien banken te dwingen op te splitsen in zakenbanken en spaarbanken.

Franstalige meerderheid

Het kabinet Di Rupo I kan het eerste zijn sinds de jaren '70 met een Franstalige meerderheid. In de grondwet is vastgelegd dat de ministersploeg evenveel Nederlandstalige en Franstalige ministers telt, de premier eventueel uitgezonderd.

De laatste decennia was de eerste minister altijd Nederlandstalig. Het kan zijn dat de Franstaligen wellicht met een minister minder genoegen moeten nemen. In België zijn de Vlamingen in de meerderheid.

Dit weekeinde zal bekend worden wie er op welke post gaat zitten.

Lijvig

Alexander De Croo van de Vlaamse liberalen sprak van ''een zeer lijvig en gedetailleerd regeerakkoord''. ''Dat maakt het mogelijk er zo snel mogelijk in te vliegen. En dat heeft ons land ook wel nodig.''

Eerder op de dag werd al al onder luid applaus en met veel lovende woorden afscheid genomen van de Belgische premier Yves Leterme. Hij vertrekt naar de OESO. Vrijdag komt de huidige ministerraad nog voor een laatste keer bijeen.

Regeerakkoord België definitief goedgekeurd