MOSKOU - De Russische autoriteiten hebben duidelijk gemaakt dat ze geen kritiek toestaan in de aanloop naar de parlementsverkiezingen komende zondag. 

Justitie is een onderzoek begonnen naar de waakhond Golos (Stem), die kiezersbedrog in kaart brengt. Dat heeft Andrej Boezin van Golos donderdag gezegd.

Een aanklager in Moskou stelt dat Golos ''geruchten verspreidt die vermomd zijn als betrouwbare informatie, met het doel een partij en haar leden zwart te maken''. Ook zou Golos peilingen op zijn website hebben geplaatst, ook al mag dat zo kort voor de verkiezingen niet.

Reportage

De staatsomroep NTV zendt vrijdag een reportage uit waarin Golos ervan wordt beschuldigd geld uit het buitenland aan te nemen. Premier en de gedoodverfde aanstaande president Vladimir Poetin beschuldigde het Westen er onlangs van kritische organisaties te gebruiken ''om de loop van de verkiezingscampagne in ons land te beïnvloeden''.

Golos beschuldigde Poetins almachtige partij Verenigd Rusland vorige maand van kiezersbedrog. De critici lieten zien dat de campagneposters van de partij verdacht veel leken op de officiële bekendmakingen van de verkiezingen.