AMSTERDAM - De autoriteiten in Saudi-Arabië hebben in de afgelopen negen maanden honderden demonstranten tegen het regime opgepakt. Ter verantwoording daarvan is de anti-terrorismewet zo ontworpen dat protest wordt aangemerkt als een ''terroristische daad''.

Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International in het vrijdag verschenen rapport Repression in the name of security.

De golf van protesten in de Arabische wereld sloeg begin dit jaar op relatief beperkte schaal ook over naar Saudi-Arabië, toen in februari een groepje vrouwen in de hoofdstad Riyad opriepen tot vrijlating van terreurverdachten die zonder proces in de gevangenis zitten. Het was een van de eerste tekenen van sluimerende onrust in het land.

Een week voor het protest in Riyad was door enkele internetactivisten een Facebook-pagina geopend waarop werd opgeroepen tot politieke en economische hervormingen en een einde aan de corruptheid in het land.

Proces

Het regime van Koning Abdullah bin Abdoel Aziz al-Saoed sluit volgens Amnesty International de mensen die worden beschuldigd van ''terrorisme'' op zonder een duidelijke tenlastelegging of proces.

"De overheid van Saudi-Arabie heeft absoluut de taak om de bevolking te beschermen tegen terreur, maar moet dat wel binnen de kaders van het internationale recht doen", zegt Amnesy-directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika Philip Luther in een reactie op het rapport.

Sinds maart zijn er volgens de mensenrechtenorganisatie meer dan driehonderd vreedzame demonstranten gearresteerd. Een groot deel van hen is vrijgelaten na te hebben toegezegd nooit meer te demonstreren en heeft een reisverbod opgelegd gekregen.

Eerder dit jaar werden al demonstraties de kop ingedrukt door de waarschuwing van de minister van Binnenlandse Zaken dat de autoriteiten "alle nodige maatregelen zullen nemen tegen iedereen die de rust verstoort."

Profiel Saudi-Arabie

Alles over de onrust in het Midden-Oosten