KARLSRUHE - De Duitse justitie onderzoekt mogelijke plannen van Iran voor een aanslag tegen Amerikaanse strijdkrachten in Duitsland. Dat zei procureur-generaal Harald Range donderdag in Karlsruhe, naar aanleiding van een publicatie in Bild Zeitung.

De verdenking bestaat dat Iran in het geval van een Amerikaanse aanval zou terugslaan op Amerikaanse legerbases in Duitsland.

Iraanse acties in Duitsland moeten kennelijk de bevoorrading van het Amerikaanse leger ontregelen. Justitie voegde eraan toe dat er geen direct gevaar bestaat.

Volgens Bild is inmiddels een Duitse zakenman opgepakt die daartoe zou hebben samengespannen met de Iraanse ambassade in Berlijn. Voor het onderzoek heeft justitie op 2 november een huiszoeking gedaan.

Gespannen relatie

Het streng-islamitische Iran heeft al tientallen jaren een gespannen relatie met het Westen. Dinsdag bestormden Iraniërs de Britse ambassade.

De Britse regering beval daarop de sluiting van de Iraanse ambassade in Londen. Duitsland heeft zijn ambassadeur uit Iran teruggeroepen.