AMSTERDAM - lmazbek Atambajev is donderdag beëdigd als nieuwe president van Kirgizië. Het was de eerste vreedzame machtsoverdracht in het voormalige Sovjetland.

In een toespraak riep Atambajev alle partijen op samen te werken om een voorspoedige toekomst voor Kirgizië te bewerkstelligen.

Atambajev sprak zijn inaugurele rede uit in het Kirgizisch en het Russisch. Het belangrijkste onderwerp was cohesie. Volgens de kersverse president kan Kirgizië alleen maar een eenheid blijven door deze eenheid te koesteren.

Bovendien moet de corruptie worden aangepakt.

"We moeten werken aan een Kirgizië waarin een eerlijk en keurig persoon zich compleet vrij en veilig kan voelen en waarin charlatans, bandieten en omgekochte personen worden beschouwd als maatschappelijke verschoppelingen", zei de president.

Stabiliteit

De hoop is dat met de beëdiging van Atambajev een tijdperk van stabiliteit aanbreekt. In april 2010 werd de toenmalige president Koermanbek Bakijev afgezet. Dit leidde tot maanden van etnisch geweld tussen de Kirgizische en Oezbeekse gemeenschappen. Daarbij kwamen honderden mensen om het leven.

Het lijkt er op dat Atambajev het buitenlandbeleid gaat richten op Moskou. Atambajev heeft de ambitie uitgesproken om deel te nemen aan de douane-unie waarin Rusland een belangrijke rol speelt en waarvan ook Kazachstan en Wit-Rusland lid zijn. "We hebben een gezamenlijke geschiedenis en gezamenlijke toekomst met Rusland en onze buurlanden", aldus Atambajev.

Ondanks de steeds warmere banden met Rusland was er geen Russische regeringsfunctionaris bij de ceremonie aanwezig. Wel werd de voorzitter van het constitutionele hof gestuurd. Volgens sommigen is dit een terechtwijzing, omdat de Georgische president Michail Saakasjvili wel aanwezig was bij de ceremonie. De betrekkingen tussen Georgië en Rusland zijn al jaren gespannen.