NEW YORK - Fatou Bensouda is nu ook officieel de enig overgebleven kandidaat om Luis Moreno Ocampo op te volgen als hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Dit heeft de ASP, de vergadering van de 119 bij het ICC aangesloten landen, donderdag laten weten na informeel overleg in New York.

ASP-voorzitter Christian Wenaweser had de Gambiaanse voorgedragen. De Liechtensteinse VN-ambassadeur heeft er in maandenlange consultaties met de ICC-lidstaten aan getimmerd dat er een consensuskandidaat is voor de officiële verkiezing op 12 december.

Teamspeler

Het is de bedoeling dat Bensouda op 16 juni 2012 de Argentijn Moreno opvolgt. Die was in 2003 eveneens per consensus gekozen als eerste hoofdaanklager van het ICC. Bensouda werd in 2004 zijn plaatsvervangster.

Moreno wekte enige wrevel door zijn eigengereide optreden. Hooggeplaatste medewerkers liepen boos weg omdat niet naar hen werd geluisterd. Bensouda heeft de reputatie een betere teamspeler te zijn.

Afrika

Bij de zeven formele onderzoeken die het Strafhof heeft lopen, gaat het allemaal om zogeheten 'situaties' in Afrika: Democratische Republiek Congo, Centraal-Afrikaanse Republiek, Uganda, Darfur (Sudan), Kenia, Libië en Ivoorkust.

Het in Den Haag gevestigde en door de EU gesteunde ICC is dan ook geregeld gekscherend ''het Europese hof voor Afrika'' genoemd. De Afrikaanse Unie sprak maanden geleden al de voorkeur uit voor een Afrikaanse kandidaat. Wenaweser zei donderdag tijdens een persconferentie in New York dat zich de andere wereldregio's bij die visie hebben aangesloten.

Tot voor kort waren er nog twee Afrikaanse kandidaten in de race. ''In de laatste gespreksrondes werd duidelijk dat Fatou Bensouda op steeds bredere steun kon rekenen'', aldus Wenaweser.