TRIPOLI - Een team van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is woensdag aangekomen in Libië om onderzoek te doen naar vermeende seksuele wandaden tijdens de gewapende opstand. Dat heeft onderzoekster Jane O'Toole gezegd.

Het zou gaan om een voorbereidend onderzoek naar de ergste seksuele misdaden tegen vrouwen. Die zouden zijn begaan door getrouwen van het regime van oud-dictator Muammar Kaddafi.

Hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo zei in juni dat onderzoekers bewijs hebben dat Kaddafi, die omkwam in oktober, opdracht gaf voor massaverkrachtingen.

Volgens hem zijn er aanwijzingen dat de Libische autoriteiten ''Viagra-achtige'' medicijnen hebben gekocht en die aan de troepen gaven, als onderdeel van het 'verkrachtingsbeleid'. Het team van onderzoekers verlaat Libië vrijdag.

Het ICC vaardigde eerder arrestatiebevelen uit tegen Muammar Kaddafi, zijn zoon Saif al-Islam en het vroegere hoofd van de inlichtingendienst Abdullah al-Senussi, vanwege vermeende misdaden tegen de menselijkheid.