JERUZALEM - Israël heeft besloten tientallen miljoenen euro's aan Palestijns belastinggeld over te boeken naar de Palestijnse autoriteiten.

Dat maakte de joodse staat woensdag bekend. De Verenigde Naties, de Verenigde Staten en Europa hebben zware druk op Jeruzalem uitgeoefend om het geld vrij te geven.

Israël zamelt iedere maand belastinggeld in voor de Palestijnen, maar legde de geldstroom deze maand stil nadat de Unesco de Palestijnen een lidmaatschap had geschonken.

Het land vreest de Palestijnse zoektocht naar onafhankelijkheid bij de VN en is van mening dat een vredesakkoord alleen door middel van directe onderhandelingen tot stand kan komen.

'Legitiem recht'

Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaf te kennen dat het geld is overgemaakt, omdat de Palestijnen hun 'unilaterale stappen' zouden hebben laten varen.

Navraag bij de Palestijnse president Mahmoud Abbas leerde echter dat daar geen sprake van is. Abbas liet weten nog steeds een VN-lidmaatschap na te streven en noemde dit een 'legitiem recht'.

Levensbelang

Het belastinggeld bestaat uit douaneheffingen en andere schattingen en is van levensbelang voor de Palestijnse autoriteiten. De salarissen van tienduizenden Palestijnen worden van dit geld betaald.

Internationaal was er dan ook kritiek op het achterhouden van het geld door Israël, omdat dat alleen maar zou kunnen resulteren in destabilisatie van de regering op de Westelijke Jordaanoever.

Abbas sprak woensdag in de Jordaanse hoofdstad Amman met de Israëlische oppositieleider Tzipi Livni. Die drong er bij de Palestijnse president op aan terug te keren aan de onderhandelingstafel en af te zien van de gang naar de VN.