AMSTERDAM - Alle Iraanse diplomaten moeten het Verenigd Koninkrijk verlaten na de bestorming van de Britse ambassade in Teheran.

Dat maakte de Britse minister William Hague van Buitenlandse Zaken woensdag in het Lagerhuis bekend. Hij beschuldigde de Iraanse regering van betrokkenheid bij het incident.

De Britse ambassade in de Iraanse hoofdstad wordt per direct gesloten, voegde hij er volgens de BBC aan toe. De medewerkers zijn allemaal al geëvacueerd. De Iraanse diplomaten hebben 48 uur de tijd gekregen om het land te verlaten.

Honderden Iraniërs bestormden dinsdag twee locaties van de Britse vertegenwoordiging. Ook werden zes ambassademedewerkers korte tijd vastgehouden. De regering in Teheran betreurde de actie. Ze sprak van ''onacceptabel gedrag'' van de demonstranten.

Ingestemd

Maar volgens Hague moet het Iraanse regime ''tot op zekere hoogte'' met de bestorming hebben ingestemd.

Londen kondigde vorige week nieuwe sancties aan tegen Iran. Dat gebeurde na publicatie van een rapport van het IAEA, de nucleaire waakhond van de VN. Daarin stond dat er aanwijzingen zijn dat Iran werkt of heeft gewerkt aan de ontwikkeling van een kernwapen.

Als reactie besloot Iraanse parlement in het weekeinde het diplomatieke contact met Groot-Brittannië terug te brengen tot het niveau van zaakgelastigde. Ook op economisch en cultureel niveau worden de relaties tot een minimum teruggebracht.

De laatste stap van de Britse regering betekent niet dat de diplomatieke banden tussen beide landen volledig worden verbroken, aldus Hague. Ze worden teruggebracht tot het ''laagste niveau''.

Berlijn

De Duitse regering heeft de ambassadeur in Teheran tijdelijk teruggeroepen voor consultatie.

Dat gebeurt volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn vanwege de onaanvaardbare bestorming dinsdag van de Britse ambassade in de Iraanse hoofdstad.