KOPENHAGEN - De hiv-epidemie is nog steeds niet onder controle. Vooral in Oost-Europa en Rusland zijn veel nieuwe besmettingen.

Dit blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties en het EU-agentschap voor ziektepreventie.

In 2010 zijn er 118.000 nieuwe gevallen van hiv vastgesteld in 51 Europese landen. Driekwart daarvan zijn in het oosten.

Het totaal aantal hiv-besmettingen in Europa en Rusland is nu 2,5 keer zo hoog als in 2001. De toename is alarmerend, stelt het rapport dat woensdag is uitgekomen. Want de epidemie stabiliseert of verzwakt juist in andere werelddelen, zoals het zuiden van Afrika, de Caraïben en Zuidoost-Azië.

Drugsverslaafden

In totaal hebben sinds 2001 circa 1,4 miljoen Europeanen de ziekte opgelopen. De meeste besmettingen zijn te vinden bij migranten, homoseksuelen en drugsverslaafden.

In Oost-Europa zijn het vooral drugsverslaafden die de ziekte krijgen, in het westen zijn het vooral homoseksuelen. Veel gevallen blijven onbekend, omdat niet alle verslaafden en homo's hiv-testen laten doen.