ANKARA - Turkije gaat een aantal economische sancties tegen het Syrische regime instellen. Dat heeft de Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu woensdag gezegd.

De Turkse regering gaat onder andere de tegoeden van Syrië bevriezen. Daarnaast worden de banden met de Syrische centrale bank verbroken en wordt de verkoop van militair materieel aan Syrië verboden.

Ook wordt een aantal samenwerkingsverbanden met Damascus stopgezet en wordt een reisverbod ingesteld.

Volgens Davutoglu heeft de Syrische president Bashar Assad een vergissing gemaakt door de internationale oproep om een einde te maken aan het geweld te negeren.

Kloof

"Elke afgevuurde kogel, elke gebombardeerde moskee heeft de legitimiteit van de Syrische regering verminderd en heeft de kloof tussen ons vergroot", aldus Davutoglu. "Syrië heeft de laatste kans die het heeft gekregen verspeeld."

De minister zei dat Syrië het geweld tegen zijn eigen bevolking onmiddellijk moet staken en alle veiligheidstroepen moet terugtrekken uit de steden. Davutoglu sprak van een 'vicieuze cirkel van geweld' in Syrië.

Volgens de Verenigde Naties zijn er sinds het begin van de opstand in Syrië ten minste 3500 mensen omgekomen.

Ooit was de regering van premier Recep Tayyip Erdogan een van de belangrijkste bondgenoten van het Syrische bewind van president Bashar al-Assad. Turkije biedt nu onderdak aan de Syrische oppositie en militairen die uit het Syrische leger zijn overgelopen naar de oppositie.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten