DEN HAAG - Ex-president Laurent Gbagbo van Ivoorkust wordt verdacht van misdaden tegen de mensheid.

Dat blijkt uit het arrestatiebevel. ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo uit de beschuldiging in vier punten: moord, verkrachting en andere vormen van seksueel geweld, vervolging en onmenselijke handelingen.

Dat zou zijn gebeurd in het West-Afrikaanse land in de nasleep van de presidentsverkiezingen vorig jaar. De beschuldiging is dat pro-Gbagbotroepen burgers hebben aangevallen. Ze maakten veel slachtoffers onder burgers van wie gedacht werd dat ze de andere presidentskandidaat steunden.

In het arrestatiebevel staat dat de nu 66-jarige ex-president en zijn vertrouwelingen deze zaken bewust hebben gepland. Daarbij werden bepaalde etnische of religieuze gemeenschappen het doelwit, aldus het op 23 november uitgevaardigde arrestatiebevel. Dat was toen nog geheim en is woensdag gepubliceerd (pdf).

Gevangen

Gbagbo, die in de nacht van dinsdag op woensdag is aangekomen in Nederland, zou al snel voor de eerste keer in het hof moeten verschijnen.

Gbagbo is het eerste voormalige staatshoofd dat door het Internationale Strafhof gevangen is genomen sinds het hof in 2002 werd opgericht.

"Gbagbo staat terecht voor zijn individuele verantwoordelijkheid in de aanvallen van zijn troepen tegen burgers", zei ICC-aanklager Luis Moreno-Ocampo. "Hij is onschuldig tot het tegendeel is bewezen en hij heeft alle recht en alle mogelijkheden om zich te verdedigen."

Geen straffeloosheid

Moreno-Ocampo benadrukte dat beide kampen van het politieke toneel in Ivoorkust misdrijven hebben begaan in de chaos na de verkiezingen en dat zijn onderzoek voortduurt.

"We zullen onpartijdig en onafhankelijk bewijs verzamelen en toekomstige gevallen voor de rechter brengen, ongeacht de politieke overtuiging", zei hij.

"Leiders moeten begrijpen dat geweld niet langer een optie is om macht te winnen of vast te houden. De tijd van straffeloosheid voor dergelijke misdrijven is voorbij."

Gbagbo in Nederland